Facebook
Twitter

O nama

Zeleni odred je forum nepolitičke, neovisne, nevladine i neprofitne braniteljske udruge VIDRA-Veterani i društvena akcija, osnovana s vrha borbe za očuvanje prirodnog okoliša i resursa Republike Hrvatske.
Provodimo terenske istrage te prikupljamo, analiziramo i objavljujemo dokumente koji dokazuju nezakonitost, nepravilnost i netransparentnost institucija nadležnih za upravljanje prirodnim resursima Hrvatske.

Surađujemo s nadležnim institucijama na pokretanju sudskih postupaka protiv pojedinaca i organizacija odgovornih za provođenje ekocida te organiziramo javne akcije kako bismo povećali vidljivost problematike i izvršili pritisak na donositelje štetnih odluka da djeluju u zajedničkom interesu.

Zeleni odred dobitnik je nagrade SozialMarie 2020. godine za društvene inovacije.

Povijest

Braniteljska udruga VIDRA-Veterani i društvena akcija osnovana je 13. rujna 2017. godine na izgradnji inicijative branitelja iz Domovinskog rata, antifašista, ali i drugih građana koji su željeli prinijeti Republici Hrvatskoj u kojoj će svi slobodno misleći građani pronaći svoje mjesto.

Naša sveobuhvatna i kontinuirana borba protiv rastućeg, nemilosrdnog sječe šuma u Republici Hrvatskoj započela je osnivanjem Inicijative za toplice Medvednice koja je imala za cilj zaustaviti brutalnu devastaciju šuma zagrebačke Medvednice.

Nakon brojnih pojava naših aktivista o razmjerima devastacije šuma diljem Republike Hrvatske, krajem 2018. godine Inicijativa za spas Medvednice prerasta u Zelenom odredu, jedan od foruma udruge, a naša se borba protiv kriminalne sječe šuma proširuje na čitavu Republiku Hrvatsku.

Počeli smo organizirano obilaziti brojne devastirane šumske predjele, in situ prikupljati dokaze o početku ekocida, te dosljedno od nadležnih institucija zahtijevati postupanje po prikupljenim dokazima o mogućem početku ekocida.

Struktura

Strukturu Zelenog odreda čini 10 članova Operativnog tima, 60 stalnih članova i više od 200 aktivista iz svih društvenih slojeva.​

Provodimo opsežne i dubinske istrage kriminalne devastacije i iskorištavanja prirodnih resursa te pružamo javnosti i nadležnim tijelima relevantnu dokumentaciju i dokaze o nedozvoljenim aktivnostima i kršenju zakona.​

Naš tim za brzu reakciju promptno reagira na upozorenja zviždača i građana te odmah izlazi na teren kako bi u realnom vremenu bilježio i objavljivao moguće kriminalne aktivnosti pustošenja šuma.​

Radnu skupinu za medije ima osnovnu zadaću pravovremenog izvještavanja javnosti o našim aktivnostima, ali i raskrinkavanja dezinformacija i spinova koje šire različiti akteri, uključujući i neke državne institucije.

Operativni tim

Vesna Grgić

Predsjednica VIDRE i voditeljica Zelenog odreda
Diplomirala na Fakultetu strojarstva i brodogradnje Sveučilišta u Zagrebu, smjer strojarstvo. Bivša djelatnica Instituta Ruđer Bošković u Zagrebu, veteranka Domovinskog rata sa 1066 dana u borbenom sektoru, umirovljena časnica Hrvatske vojske. Osnivač, voditeljica i glasnogovornica VIDRE i Zelenog odreda.

Zorislav Šubarić

Potpredsjednik VIDRE
Diplomirani inženjer fizike, stručni smjer Geofizika s meteorologijom na Prirodoslovno-matematičkom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Od 1974. do 2010. godine u Republičkom/Državnom hidrometeorološkom zavodu kao prognostičar, voditelj/načelnik informatike DHMZ-a, zamjenik ravnatelja HMZ-a te viši stručni savjetnik/meteorolog u Odjelu obrane od tuče DHMZ-a.

Lidija Runko Luttenberger

Voditeljica riječke podružnice VIDRE/Zelenog odreda (Primorsko-goranska županija)
Redovita profesorica inženjerstva okoliša na Veleučilištu Sveučilišta u Rijeci. Radila u brodogradnji kao projektant, voditeljica prodaje i članica uprave, u komunalnom poduzeću kao voditeljica odjela, te zamjenica ministra u Ministarstvu zaštite okoliša i prirode. Autorica je knjige Gospodarenje vodama i otpadom te više od 100 znanstvenih i stručnih radova iz područja zaštite okoliša.

Mirjana Sagar Muškinja

Financijska referentica i blagajnica u VIDRI/Zelenom odredu
Gotovo 40 godina radnog iskustva u privatnom sektoru na poslovima financijskog referenta te voditelja financija.

Denis Šarić

WEB/grafički dizajn i IT/komunikacije u VIDRI/Zelenom odredu
Iskustvo i znanje iz područja IT/administriranja sustava, WEB dizajna i grafičke pripreme za tisak; mrežne i audio instalacije; studijski rad, miksanje, mastering. Operater leta i vlasnik dozvole privatnog pilota. Telekomunikacijski tehničar. Stručno poznavanje računalnog hardvera i korištenja softverskih aplikacija.

Igor Bogdanović

Video producent, redatelj, scenarist, operater kamere, post produkcija u VIDRI/Zelenom odredu.
Magistar zrakoplovnog inženjerstva na Fakultetu strojarstva i brodogradnje Sveučilišta u Zagrebu.

Željan Jurlin

Voditelj splitske podružnice (SD županije) Zelenog odreda.
Dugogodišnji sportaš, sportski djelatnik i stručni trener, radnik, poduzetnik, profesionalni vojnik, pomorac, član Odbora za zaštitu okoliša. Član ekološkog saveza Javno Je Dobro, predsjednik i dopredsjednik kaštelanskog Eko križnog stožera (KEKS). Jedan od pokretača aktivističkog pokreta za zaštitu i očuvanje rijeka Cetine i Jadra.

Edin Ajanović

U Zelenom odredu terenski koordinator za ekološko gospodarenje otpadom.
Zidar/stolar sa dvadesetogodišnjim iskustvom, vlasnik građevinske tvrtke. Osnivač i predsjednik prve riječke humanitarne udruge "Krepat ma ne molat Rijeka". Borac je za ljudska prava više od 20 godina, a posljednjih 10 godina aktivno je uključen u građansku borbu protiv županijskih centara za gospodarenje otpadom koje je nametnula država, odnosno zagovarajući prijelaz na održivo i ekološko gospodarenje otpadom. Organizator mnogih prosvjeda, skupova i projekata.

Željko Ilić

Voditelj podružnice VIDRE/Zelenog odreda Pula (Istarska županija).
Elektrotehničar/informatičar, dugogodišnji sportaš borilačkih vještina te aktivni član sportskih udruga. Poslovni poduzetnik s 25 godina iskustva u vođenju timova i projekata. Organizator brojnih humanitarnih akcija i kulturnih projekata namijenjenih mladima, već dvadeset godina vlasnik/direktor legendarnog Rock kluba Uljanik iz Pule.

Faris El-Shaer

Znanost podataka i informatika u VIDRI/Zelenom odredu. Science and Informatics at Vidra/Green Squad.
Izrada vizualnih elemenata i grafika. Prvostupnik fizike na Sveučilištu u Pisi, Italija.
Production of visual elements and graphics. Bachelor of Physics at the University of Pisa, Italy.

Struktura

FINANCIRANJE  AKTIVNOSTI/PRIKUPLJANJE SREDSTAVA 

Iako je sav naš dosadašnji rad bio isključivo volonterski, naša organizacijska i istražna praksa zadovoljava najstrože profesionalne standarde.

Osim inicijalnog, jednokratnog financiranja Ministarstva branitelja iz 2017. godine u iznosu od 700 eura i nagrade SozialMarie, Zaklade Unruhe, od 2.000,00 eura, svi troškovi naših aktivnosti bili su pokriveni našim osobnim sredstvima.

U dosadašnje višegodišnje samofinanciranje bili su uključeni i ljudski resursi i prateći troškovi svih aktivnosti: pravna podrška, stručna analiza i izradu karata/mapiranje, stručna analiza dokumenata, uredski materijal, fotokopiranje, usluge prevođenja, dizajn, komunikacija sa zviždačima, troškovi održavanja predavanja i tribina, tisuće sati i tisuće kilometara vožnje po zahtjevnim terenima, rad na društvenim mrežama, video produkcija, izrada/hosting/pokretanje web stranica, pisanje raznih obavijesti i izvješća i još mnogo toga.

Do danas u Zelenom odredu su godinama požrtvovno volontirali znanstvenici, inženjeri šumarstva, časnici Hrvatske vojske, veterani, top menadžeri, odvjetnici, ekonomisti, savjetnici za zaštitu okoliša, informatičari, redatelji, scenaristi, producenti, video operatori, novinari, grafičari…

Danas, uz nastavak borbe protiv alarmantne deforestacije, naš je „udarni“ tim potpuno spreman preuzeti odgovornost vođenja još jednog  izuzetno zahtjevnog projekta – nezakonitog gospodarenja otpadom u Republici Hrvatskoj.

Iako je duh aktivizma i dalje spiritus movens vrhunskog upravljanja udrugom te izvršenjem sve zahtjevnijih i obimnijih zadaća koje su pred nama, zbog znatnog povećanja ukupnih troškova te  otežanog kontinuiranog nastavka našeg rada ne ustručavamo se potražiti pomoć u obliku donacija i sponzorstva od pojedinaca, organizacija, institucija, zaklada i tvrtki kako iz Hrvatske, tako i iz Europe i svijeta.

Članovi i simpatizeri